Yıpranma Payı Emekliliği Nasıl Etkiler, Nasıl Kullanılır?
Yıpranma payı olan ağır ve zor işlerde çalışan kişiler için uygulanan indirimler ve avantajlar kapsayan yıpranma payı emekliliği nasıl etkiler? Kanunlarda belirtilmekte olan ağır ve yıpratıcı işlerde çalışmakta olan kişiler için her bir yıllık sigortalılık sürelerine belirli süre kadar eklem yapılmaktadır.
Yıpranma Payı Emekliliği Nasıl Etkiler, Nasıl Kullanılır?
Yıpranma payı olan ağır ve zor işlerde çalışan kişiler için uygulanan indirimler ve avantajlar kapsayan yıpranma payı emekliliği nasıl etkiler? Kanunlarda belirtilmekte olan ağır ve yıpratıcı işlerde çalışmakta olan kişiler için her bir yıllık sigortalılık sürelerine belirli süre kadar eklem yapılmaktadır. Ayrıca bu sigortalıların yaş hadleri yani doldurmaları gereken yaşları da dikkate alınarak belirli şekilde indirim yapılmaktadır. Emeklilik tarihinin öne çekilmesini sağlamakta olan bu durum ile kişi daha erken yaşta emekli olabilmektedir. Verilen ilave prim hakkı sayesinde de işleri daha da kolaylaşmaktadır.
Yıpranma gün sayısı yapılmakta olan işe göre 5 ve 8 yıl arasında değişmektedir. İşçi ve memurların yararlanmakta oldukları yıpranma süreleri 3 yılı geçmeyecek şekilde işçi ve memurun yaş haddinden düşmekte olup emeklilik yaşı daha erkene çekilmektedir. Prim sorunu olmayan işçinin ya da memurunun 3 yıl daha erken emekli olması durumunda kişiye tamamen avantaj sağlamakta diyebiliriz. Memurların yararlanmakta oldukları yıpranma sürelerine ek olarak da emeklilik ikramiyesi ödenmektedir. Yıpranma payı avantajları kişi için oldukça fazla olmakta ve hayatını kolaylaştırmaktadır.
Yıpranma Payı Nasıl Uygulanır?
Normal çalışma süresi 360 günün üzerinde çalışılmakta olan riskli sektöre ve kanunun bu sektör için artı süre olarak tanıdığı zaman fazladan hizmet süresi eklenmektedir. Normalde 360 gün çalışılması gerekmekteyken cıva üretimindekiler 1 yılda 450 gün çalışmış sayılmaktadır. Bu durum madenlerde çalışanlar ve daha riskli işler için ayrı olarak hesaplanmaktadır. Ancak uygulama bu şekilde olmaktadır.
Yıpranma Hakkı Kimlere Verilir?
Yıpranma hakkı kimlere verilir? Sorusu için ciddi anlamda zor ve riskli olan meslekleri sayabiliriz. Bunlar madenciler, cam atölyesi ve fabrikalarında çalışanlar, kurşun, cıva, alüminyum, demir çelik ve asit üretimi fabrikalarında çalışanlar, basın ve gazetecilikte çalışanlar, emniyet MİT gibi meslekler yer almaktadır.
Çalıştığı işte yıllarca emek vermekte olan ve ağır şartlarda çalışanlar için yıpranma hakkı sağlanmaktadır. Ve bu durum kişiler için oldukça avantaj sağlayan bir durum olmakla beraber yıpranma payı emekliliği nasıl etkiler? Sorusu için de olumlu yanıt verilmesini sağlamaktadır.